Ons middelgrote tuincomplex heeft ruim 140 tuinen, een clubhuis, een winkeltje, toiletgebouwtjes met douche en een speeltuin. De tuinen hebben een oppervlakte van 170 tot zo’n 300 m2. Op de paden kan in het tuinseizoen vrij gewandeld worden tussen zonsopgang en zonsondergang.

Tuinderslust is een Rotterdamse tuinvereniging die bijna 90 jaar bestaat. In de jaren dertig van de 20ste eeuw was er sprake van een hoge werkloosheid, vooral onder jonge mannen. Veel gezinnen hadden moeite de eindjes aan elkaar te knopen en er was behoefte aan verse aardappelen en groenten. De meeste volkstuinverenigingen dateren dan ook uit die periode en een aantal complexen in Rotterdam is aangelegd met de steun van de Stichting Bevordering van Volkskracht. Tuinderslust is opgericht op 29 november 1935 en heette tot 1937 ‘Volks-Tuinders Groep Ons Buiten’.

Op de moestuinen verbouwde men vooral kool en aardappels en kon men onder een houten afdak schuilen voor de regen. Later kwamen de eerste huisjes, aanvankelijk gebouwd van oude deuren. Na verloop van tijd werden de huisjes steeds mooier en wat luxer. Op sommige tuinen kwam een kleine kas te staan met een druif of een perzik. Sierbloemen waren in eerste instantie niet  – of nauwelijks – toegestaan: van de hele tuin mocht maximaal 1 m2 aan siergewassen worden besteed.

In de jaren van de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog ging nog vrijwel niemand met vakantie en al helemaal niet naar het buitenland. De vakantie werd gevierd op de tuincomplexen en de tuin kreeg daardoor ook steeds meer een recreatieve functie. De groente verschoof langzamerhand naar het tweede plan en er kwamen terrassen, vijvers en sierbloemen.

Het afgelopen decennium is er weer belangstelling voor moestuinen om biologische groente te verbouwen. De behoefte aan rust  in het steeds drukker wordende stadsleven neemt ook toe. Tuinders vinden op de tuin de rust die ze zoeken.

Stadsontwikkeling dreigt de tuinen in Rotterdam steeds verder naar buiten de stadsgrenzen te verdrijven. Daarom is het belangrijk om steeds uit te leggen waarom volkstuinen onontbeerlijke oases van groen en rust in de stad zijn.

De 150 leden zijn met elkaar verantwoordelijk voor het runnen van de vereniging. Dat betekent dat de leden elke maand gezamenlijk werkzaamheden verrichten in de vorm van werkbeurten of taken. De werkzaamheden die uitgevoerd worden bestaan uit het vegen van de paden, het onderhouden van de algemene borders, het omwerken van de composttuinen enzovoorts.

Het dagelijkse bestuur bestaat op dit moment uit:

Voorzitter, Secretaris, Penningmeester en een aantal Algemene bestuursleden.

Daarnaast zijn veel leden actief in verschillende commissies zoals, Technische Commissie, Taxatie, Waterleiding, Kascontrole, Tuinkeuring, Winkel, Website, enz.